Elementtirakentamisen kultakausi: Tesoma – metsälähiö

Merkittävä osa nykyisen Tesoman alueesta kuului aikanaan Thunebergien omistamaan Kaarilan kartanoon. 1960-luvun alussa myytiin maata muun muassa Haukiluoman, Ikurin, Kalkun, Raholan, Tesomajärven ja Tohlopin alueilta useita satoja hehtaareita, suurin osa kartanon maista, Tampereen kaupungille, jonka toimesta asemakaavoitettiin Ristimäen ja Tesomajärven alueet vuonna 1963. Ristikukkulan (Kohmankaari) asemakaavanmuutos tehtiin vuonna 1965 ja Länsi-Tesoman vuonna 1968.

Kaupunki vuokrasi maat rakennuttajille 60 vuodeksi. Kerrostalot rakennettiin viitenä kokonaisuutena kolmelle alueelle. Tesomajärven kiinteistöosakeyhtiö aloitti syksyllä 1963 ja sen rakensi Rakennustoimisto Mattinen & Niemelä, kuin myös seuraavana vuonna aloitetun Kiinteistö Oy Tesomajärven. Tesomajärven alue valmistui vuonna 1969. Vuosina 1964–1967 valmistuivat Tampereen Säästöpankin perustaman asunto-osuuskunta Ristikukkulan talot Kohmankaaren varrelle. Ne oli tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille perheille. Asuntokeskuskunta Hakan rakentamat vuokra-, osuuskunta- ja osakeasunnot Länsi-Tesomalle Virontörmänkadun itäpuolelle valmistuivat vuosina 1968–1972.

Lähteet

Raitio, Raine, Tesoma: lähiöelämää Länsi-Tampereella. Tesoman kaupunginosakirja. Setlementti Naapuri & Tampereen kaupunki, Tampere 2004.

Tampereen keskustan ulkopuolisten 1960- ja 1970-luvun asuinalueiden inventointi ja arvottaminen. Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen/Maankäytön suunnittelu, 2010.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarilan_kartano

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *